Zoek
Sluit dit zoekvak.
Professionals

Sam plukt de vruchten van 5 jaar Gelukkige Groentes: een educatieve zelfoogsttuin

Stel je voor: een man die eerst in een kantoorbaan vastzat, besluit plotseling zijn leven om te gooien en de wereld te veranderen. Klinkt als het plot van een Hollywoodfilm, toch? Maar voor Sam Emons was dit geen fictie, het was zijn realiteit. Hij besefte dat de zingeving en voldoening waar hij naar zocht, niet te halen viel uit zijn huidige IT-baan. Inmiddels is hij alweer 5 jaar boer en ondernemer van Gelukkige Groentes én leert hij nu ook anderen hij je een zelfoogsttuin opzet. Sam vertelt ons zijn verhaal en geeft tips vanuit zijn persoonlijke ervaring.

Waar kwam jouw moed vandaan om het roer om te gooien? 

“Ik beschrijf het vaak als een beetje naïef, hoe ik naar de wereld keek en dacht: het kan allemaal, wat wij doen en hoe wij nu leven. Toen ik op mijn 27e mijn vader verloor, heeft dit een diepe impact gehad op de manier waarop ik naar het leven kijk en de wereld om mij heen. Zo’n gebeurtenis doet je denken aan je eigen basis en wat je zelf aan het doen bent. Die diepe reflectie leidde tot minder connectie met mijn toenmalige baan, waar het vooral draaide om financiële doelstellingen. Ik maakte me steeds meer zorgen over hoe wij omgaan met de wereld, het milieu en klimaatverandering. Ik begon toen met zoeken waar ik me wel goed bij voelde. Zo ben ik beland bij Starters in Nijmegen, met het idee om te kijken of sociaal ondernemerschap iets voor mij was, hopend dat er iets uit kwam waar ik mee aan de slag kon. Dat was toen nog niet het geval. Op een gegeven moment ben ik op wereldreis gegaan en op terugkomst ben ik begonnen met Gelukkige Groentes

 

Zo’n gebeurtenis doet je denken aan je eigen basis en wat je zelf aan het doen bent. Die diepe reflectie leidde tot minder connectie met mijn toenmalige baan, waar het vooral draaide om financiële doelstellingen. Ik maakte me steeds meer zorgen over hoe wij omgaan met de wereld, het milieu en klimaatverandering. – Sam Emons

 

Toen ik als deelnemer meedeed, was ik zoekende naar zingeving en voldoening. Dat weet ik nog heel goed. Het voelt dan heel fijn als je in een groep jonge mensen terechtkomt, waar iedereen kijkt hoe ze een steentje kunnen bijdragen aan de wereld. Je kan daar heel open over zijn en goede gesprekken voeren. Daarbij krijg je handvatten aangereikt om daar zelf mee aan de slag te gaan, dat was super leerzaam en nuttig! Het was een onderdeel naar de weg wat ik nu doe. Alleen was ik toen nog ongeduldig en had ik hoge verwachtingen dat er snel wat concreets uit zou komen. Maar uiteindelijk heb ik wel veel geleerd over sociaal ondernemerschap; wat het inhoudt, hoe je het vormgeeft en dat het meten van impact belangrijk is.

Dat eerste jaar was nog een zoektocht naar wat het moest zijn en wat het kon worden. Ik wist dat het een bedrijf moest zijn waarbij er op lokale, duurzame wijze voedsel zou worden geproduceerd. En dat veel aandacht heeft voor educatie en bewustwording. De sociale/maatschappelijke missie van Gelukkige Groentes is om de connectie tussen mens en natuur te verbeteren. Omdat de mens zich op dit moment boven natuur zet en daardoor te maken krijgt met bepaalde uitdagingen.”

 

Hoe heeft die wereldreis je geïnspireerd?

“We zijn 9 maanden op reis geweest en we hebben veel gezien van Zuidoost-Azië. Voornamelijk hebben we met de bus en de trein gereisd, langzaam reizen was belangrijk. Je ziet veel natuur in die gebieden, dus je krijgt daar extra bewondering voor. Op die reis heb ik zo veel mogelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om te werken op een boerderij. Ik heb op een ranch in Mongolië gewerkt, Cambodia, en ander vrijwilligerswerk gedaan. Die ervaring heeft me geïnspireerd om fulltime buiten te werken als kleinschalige boer. 

Het was een mooie ervaring om te realiseren: wat doet het nou als ik ‘s morgens vroeg opsta en de hele dag buiten bezig ben, voor een aantal weken achter elkaar? Wat doet dit met mij als persoon? Daar heb ik toen wel een proefje van gehad. Dat had ik echt nodig na de veiligheid waar ik zo aan gehecht was met het verkopen van software, daar moest ik van loskomen. Die reis heeft voor een basis gezorgd waar ik kon zeggen: “oké, we gaan dit gewoon doen”.” 

 

Het was een mooie ervaring om te realiseren: wat doet het nou als ik ‘s morgens vroeg opsta en de hele dag buiten bezig ben, voor een aantal weken achter elkaar? Wat doet dit met mij als persoon?

 

 

En hoe kwam je op het idee om vanuit Gelukkige Groentes ook een 6-daagse opleiding te bieden?

“Trajecten zoals Starters en Futureproof dragen heel erg bij aan het bieden van een basis in die oriëntatiefase. Ik zie gewoon dat er om me heen veel mensen zijn met dezelfde vraagstukken als waar ik destijds mee heb rondgelopen. Wat wij willen bieden naar die mensen is, om het concept wat wij hebben neergezet samen te verkennen, zodat zij kunnen beoordelen of dat iets is voor hen om in hun eigen omgeving neer te zetten. We willen hiermee stimuleren dat er meer zelfoogsttuinen komen, omdat wij denken dat er veel mensen zijn die niet tevreden zijn met hun huidige baan. Ik heb ervaren wat het voor jezelf kan doen als je daar uit stapt en je gaat doen wat wij doen, dat levert persoonlijk enorm veel op. Dit is nuttig en zinvol werk met een hele hoop impact waar je heel trots op kunt zijn. Dit traject is nou eenmaal een lang traject waar niet iedereen de ruimte voor heeft.”

 

Wat zijn de essentiële dingen die je wilt meegeven aan je deelnemers?

Wat wij willen meegeven is dat het mogelijk is om dit initiatief zoals wij dat hebben neergezet in je eigen vorm te kneden, maar wel met een bepaalde versnelling daarin. Waar wij in geloven is dat wij andere mensen kunnen leren om een concept als dat van ons neer te zetten, maar dan met directe inkomsten in het eerste jaar. Zodat je niet enorme investeringen hoeft te doen of veel risico loopt. Daarnaast willen we die stap makkelijker maken: wij rollen de rode loper uit en dan kun je zelf leren hoe je zo een zelfoogsttuin opzet, wat daarvoor nodig is en hoe je dit snel doet. We gaan daarbij mensen leren hoe wij dit hebben gedaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze dit zelf doen, dat is het idee. Ze leren wel wat over groenteteelt, maar de opleiding gaat vooral over het bedrijfsmatige aspect. Het verdienmodel, en het opzetten van een financieel duurzaam bedrijf, is waar wij de grootste aandacht voor hebben, omdat wij denken dat dit uiteindelijk het belangrijkst is op lange termijn.”

 

Wij willen we die stap makkelijker maken: wij rollen de rode loper uit en dan kun je zelf leren hoe je zo een zelfoogsttuin opzet, wat daarvoor nodig is en hoe je dit snel doet.

 

 

Wat zijn toekomstdoelen die je voor je ziet met Gelukkige Groentes?

“We willen 1 of 2 pluktuinen rondom Nijmegen realiseren. We zijn heel druk bezig met het uitbreiden van ons educatief programma, dus we vinden het belangrijk om in die landbouwtransitie veel te doen met bewustwording. En we hebben de ambitie om andere mensen te helpen om hieraan bij te dragen op hun eigen manier. In de komende jaren willen we een netwerk opbouwen van tientallen ondernemers die op een gelijksoortige manier impact maken. Als je dit samen doet kan je meer impact hebben.”

 

Heb je nog tips?

“Ga op wereldreis! Haha. Als je niet zo een breed idee hebt kan ik Starters of Futureproof echt aanraden, omdat je handvatten krijgt om je idee in te vullen. En daar met andere mensen over sparren, dat is echt wel waardevol. Uiteindelijk moet je iets gaan doen! Bij mij was die stap enorm groot om van kantoorbaan naar een moestuin te gaan. Als je een idee hebt waar je in gelooft, moet je kijken of je dat idee verkocht krijgt. Dat betekent helemaal niet dat je enorm veel geld moet hebben om te investeren, of dat het idee al gerealiseerd moet zijn, maar als je het idee verkocht krijgt, zie je vanzelf of er een markt voor is. Dit is ook een kans als ondernemer om te groeien en vertrouwen te krijgen in je idee om de volgende stap te nemen. Ieder bedrijfsidee begint klein.”

 

Lees ook: Van IT-carrière naar piepverse boer

Nog zo’n dosis inspiratie?

Terugblik op het eerste Trailblazers-programma

De 7e trainingsdag van het Trailblazers programma

Trailblazers verkent pad naar nieuwe economie

Van IT-carrière naar piepverse boer